chase the dream not the competition

Over 1000+ articles, updated everyday...for Free SMS Alerts click here , Engineering Q&A forum here

Invite Friends
Search:     Advanced Search
Browse by category:
 

VITEEE 2009 Sample Question Papers - Physics

Vist the new KnowledgeBin forum to ask all your questions!

KnowledgBin.org SMS Registration

Click Here to Register Online

Creative Commons License
KnowledgeBin.org is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 India License.

VITEEE 2009 Sample Question Papers - Chemistry -  PART – 1 [PHYSICS]

 


1.     In nature, the electric charge of any system is always–

 

        Ans:    Quantisation of charge

                    Choice (D)

 

2.     The energy stored in the capacitor as shown in   Fig. (a) is 4.5 ´ 10- 6 J. If the battery is replaced     by –

 

        Ans:   

                    = 4.5 ´ 10- 6 J

                   

                   Choice (B)

 

3.     Equal amounts of a metal are converted into        cylindrical wires of different lengths (L) and cross-sectional –

 

        Ans:    R =

                   Choice (C)

 

4.     If the force exerted by an electric dipole on a         charge q at a distance of 1 m is F, the force–

 

        Ans:   

                   

                    Choice (D)

 

5.     A solid sphere of radius R 1 and volume charge   density r = is enclosed by a hollow sphere of        radius R2 with negative surface charge density–

 

        Ans:    Q in =

                    =

                    = 4p R22s

                    Choice (C)

 

6.     A solid spherical conductor of radius R has a      spherical cavity of radius a9a < R) at its centre. A        charge +Q is kept at the center.–

 

        Ans:

       

 

 

                Choice (B)

7.     A cylindrical capacitor has charge Q and length L. If both –

 

        Ans:    U 1 =

                    U 2 =

        Choice (B)

 

8.     Three resistances of 4 W each are connected as shown in figure. If the point D divides the resistance –

 

        Ans:   

 

 

 

 

 

 

        Choice (C)

 

9.     The resistance of a metal increases with increasing –

 

        Ans:    Vibration of lattice ions increases with                                  

                    temperature

        Choice (B)

 

10.  In the absence of applied potential, the electric current flowing through-

 

        Ans:    Thermal velocity of electrons is in random                           

                    directions

        Choice (C)

 

11.  A meter bridge is used to determine the resistance of an unknown wire by measuring the balance point length l. If the wire is replaced by –

 

        Ans:   

 

12.  Identify the INCORRECT statement regarding –

 

        Ans:    Supercurrent always flows on the surface                            

                    of the superconductor

        Choice (B)

 

13.  A sample of HCl gas is placed in an electric field of 3 ´ 104 NC- 1. The dipole moment of each HCl molecule is –

 

        Ans:    t = pE

        Choice (C)

 

 

 

 

14.  When a metallic plate swings between the  

 

        Ans:    Lenz’s law

        Choice (C)

 

15.  When an electrical appliance is switched on, it responds almost-

 

        Ans:    Electromagnetic waves travel with the                                   

                    speed of light

                    Choice (B)

 

16.  Two identical incandescent light bulbs are connected as shown in the figure. When the circuit is an AC voltage source–

 

        Ans:    At resonance XL = XC

                    Choice (B)

 

17.  A transformer rated at 10 kW is used to connect a 5 kV transmission line to a 240 V circuit. The ratio –

 

        Ans:    n =

                    Choice (B)

 

18.  Three solenoid coils of same dimension, same number of turns and same number of layers of winding are taken. Coil 1 with inductance L1 was wound using a Mn wire of resistance 11 W / m; –

 

        Ans:    Alternate winding in opposite direction                                  

                    total flux = 0

                    Choice (C)

 

19.  Light travels with a speed of 2 ´ 108 m/s in crown glass of refractive index 1.5. What is the speed of light –

 

        Ans:    n 1v1 = n2v2

                    Choice (B)

 

20.  A parallel beam of fast moving electrons is incident normally on a narrow slit. A screen is placed at a large distance from the slit.–

 

        Ans:    sinq =

                    Choice (C)

 

21.  Two beams of light will not give rise to an –

 

        Ans:    Since the polarization vectors are                                           

                    perpendicular their vector sum ¹ 0

                    Choice (C)

 

22.  A slit of width `a’ is illuminated with a monochromatic light of wavelength l from a distant source and the diffraction pattern –

 

        Ans:    sinq =

                    Choice (B)

 

23.  A thin film of soap solution (n = 1.4) lies on the top of a glass plate (n = 1.5). When visible light is incident almost normal to the plate, two adjacent reflection –

 

        Ans:    n 1l 1 = n2l 2

                    2n 1 = 3n2

                    n1 = 3

                    d = = 450

                    Choice (B)

 

24.  If the speed of a wave doubles as it passes from shallow water into deeper water, –

 

        Ans:    c = fl

                    Choice (C)

 

25.  A light whose frequency is equal to 6 ´ 1014 Hz is incident on a metal whose work function is
2 eV –

 

        Ans:    hu = f + K.E

                    Choice (C)

 

26.  An electron microscope is used to probe the atomic arrangements to a resolution of . What should be the electric potential –

 

        Ans:   

                    Choice (D)

 

27.  Which phenomenon best supports the theory that matter –

 

        Ans:    Electrons behave also as waves of l =

                    Choice (B)

 

28.  The radioactivity of a certain material drops to of the initial value in 2 hours. The half –

 

        Ans:    Activity changes from A0 to A0/16 implies 4                             half-lives.

                    Choice (C)

 

29.  An observer `A’ sees an asteroid with a radioactive element moving by at a speed = 0.3 c and measures the radioactivity decay time to be TA. Another observer `B’ –

 

        Ans:    Moving clocks are slower TB < TA

                    Choice (A)

 

30.  234U has 92 protons and 234 nucleons total in its nucleus. It decays by emitting an alpha –

 

        Ans:    234U92 230Th90 + a

                    Choice (C)

 

31.  Ka and Kb x-rays are emitted when there is a transition of electron –

 

        Ans:    K series end in n = 1

                    Choice (A)

 

32.  A certain radioactive material ZXA starts emitting a and b particles successively such that the end product –

 

        Ans:    ZXA Z- 3YA- 8 + 2a + 1b

                    Choice (B)

 

33.  In the circuit shown above, an input of 1 V is fed into the inverting input of an ideal Op-amp A. The output signal –

 

        Ans:    = - 10 (negative feedback)

                    Choice (B)

 

34.  When a solid with a band gap has a donor level just below its empty energy band, -

 

        Ans:    Knowledge based

                    Choice (D)

 

35.  A p – n junction has acceptor impurity concentration of 1017 cm- 3 in the P side and donor impurity concentration of 1016 cm- 3 in the N side. What is the contact potential at the –

 

        Ans:    V contact =

                    Choice (A)

 

36.  A zener diode has a contact potential of 1 V in the absence of biasing. It undergoes zener breakdown for an electric field of 106 V/m at the depletion region of p-n junction. If the width –

 

        Ans:    V = Ed

                    Choice (B)

 

 

37.  In Colpitt oscillator the feedback network –

 

        Ans:    a-c equivalent circuit.

                    Choice (B)

 

38.  The reverse saturation of p-n diode

 

        Ans:    Knowledge based

                    Choice (D)

 

39.  A radio station has two channels. One is AM at 1020 kHz and the other FM at 89.5 MHz. –

 

        Ans:    Knowledge based

                    Choice (A)

 

40.  The communication using optical fibers is –

 

        Ans:    Optic fibre uses T.I.R.

                    Choice (A)

 

VITEEE 2009 Sample Question Papers - Physics
PART – 1 [PHYSICS]   1.     In nature, the electric charge of any system is always–

VITEEE 2009 Sample Question Papers - Chemistry 
41.  The oxidation number of oxygen ¾         

VITEEE 2009 Sample Question Papers - Mathematics
VITEEE 2009 Sample Question Papers - Chemistry -  PART – 3 [MATHEMATICS] 81.  The system of equations -

VITEEE Information 
VIT consists of four parts:

VITEEE Past Trends, Cut-offs & Marks Distribution
This is an  objective type test and consists of  four parts- Part I -Physics - 40 marks Part II - Chemistry - 40 marks Part III - Mathematics –40 marks Part IV...

Detailed Information - Vellore Institute Of Technology (VIT) This article is for all those people who have agood rank in aieee and also a good stream in vit. After seeing a no of aspirants in this forum looking for advice i try to spread a


 

source:-http://www.time4education.com

SMS Alerts

SocialTwist Tell-a-Friend

Admission Updates

KnowledgeBin Forum Invite Friends

KnowledgeBin Forum Discuss In Forum

Views: 3416
Votes: 3

Others In This Category
document BITSAT Sample Questions 2009
document DCE (Delhi College of Engineering) Entrance Examination Sample Paper - Physics
document DCE (Delhi College of Engineering) Entrance Examination Sample Paper - Chemistry
document DCE (Delhi College of Engineering) Entrance Examination Sample Paper - Maths
document EAMCET Question Paper (Physics)
document The Karnataka Common Entrance Test (KCET) Information and Previous Year Questions - 2004 to 2008
document VITEEE 2009 Sample Question Papers - Chemistry
document VITEEE 2009 Sample Question Papers - Mathematics
About Us | Contact Us | Feedback | Copyright © 2008 KnowledgeBin.org™ All rights reserved



RSS